Anca Niculae: despre pasiune, muzică şi succes

Prin muzica sa, adesea cu valoare de confesiune, Anca  încearcă să zugrăvească în sunete acelaşi eu complex dar  nehotărât, pasional până la paroxism. Nehotărât a fost şi drumul pe care a păşit în 2003, atunci când a ales să plece din ţară. Şansa i-a surâs la puţin după ce s-a stabilit la Londra.  Are 37 de ani şi este producător de muzică. A remixat piese celebre, precum cele ale lui Rufus Wainwright,  Janis Joplin, Beyonce, Usher, Polystyrene, Queen, Paloma Faith iar nume grele din industria muzicală i-au apreciat talentul. Printre aceştia se numără şi Sir George Martin, producătorul şi compozitorul  adesea  supranumit şi `al cincilea Beatle`. 

 

Cu Anca m-am întâlnit zilele acestea într-una din cafenelele de pe străzile Londrei. Mi-a vorbit o după-amiază întrega despre ce înseamnă să îţi urmezi cariera. Aşa am aflat câte ceva despre parcursul său profesional. Este originară din Bucureşti.   La 14 ani făcea parte din Lotul Naţional de Taekwondo. A câştigat două medalii de bronz şi una de argint în competiţiile internaţionale cu acest sport. La 18 ani s-a apucat de modeling. A  urmat cursurile de modă ale  Zinei Dumitrescu, apoi a lucrat ca manechin în numeroase campanii promoţionale prin toată ţara, participând la diverse emisiuni tv, prezentări de modă, scurte roluri de film, lansări de produse şi altele. “ Împreună cu sora mea am deschis in 2001 o  agenţie de modele.  Cu manechinele descoperite de noi am reuşit să atragem atenţia unor mari agenţii de modeling din Paris şi Milano. Deşi am început să câştigăm în reputaţie, pe plan financiar situaţia nu stătea deloc  roz. Mai mult chiar, la foarte multe castinguri şi prezentări de modă eram nevoite să angajăm gărzi de corp pentru a ţine ‘’rechinii’’ departe de fetele noastre. Cum majoritatea ofertelor primite nu aveau nicio legătură cu moda, am hotărât să închidem agenţia” îmi povesteşte Anca. 

Din Bucureşti la Londra

 “În capitala Marii Britanii am venit singură. La început am lucrat într-un restaurant cu specific englezesc, mai apoi am fost nevoită să-mi i-au şi al doilea loc de muncă. Serveam  ziua în restaurant, iar seara la un birou unde preluam comenzi telefonice, diverse plângeri şi reclamaţii. Întâmplarea a făcut că, lângă restaurantul unde lucram în fiecare zi, se găseşte şi un studio mare de înregistrări. Astfel, printre clienţii care ne călcau pragul, se gaseau şi nume cunoscute din lumea muzicală. Într-una din zile, reprezentanţii unei case de discuri mi-au propus să lucrez pentru ei. Am început ca secretară, iar după câteva luni am ajuns să ascult şi chiar să selectez demo-urile  trimise de către artişti din  întreaga lume, aflaţi în căutare de contracte. Practic, eram pusă în situaţia de a decide  soarta unora dintre aceştia. ” continuă  Anca. “La scurt timp am întâlnit un producător de  muzică, căruia am început să-i scriu texte şi melodii pentru piesele sale. Atunci am simţit că mi-am găsit  vocaţia.”

Cum l-a cunoscut pe George Michael

“Pe George am avut şansa să-l cunosc în restaurantul tatălui său. O cunoştinţă care lucra in acest restaurant tocmai mă rugase să îi ajut pentru că  le plecase din personal.  La scurt timp  am aflat pentru cine lucram. Au fost şi multe momente haioase petrecute aici “ îşi aminteşte Anca. “ O persoană care a încercat să fure un scaun pentru că l-a văzut pe George Michael şezând pe el, o alta ce mi-a oferit o sumă substanţială în schimbul mesei  unde acesta tocmai servise micul dejun,  o  fană înrăita  încercase să-mi rupă cămaşa după ce  tocmai mă văzuse prin geamul restaurantului când am dat mâna cu George. Anul trecut  am început să remixez şi am încercat să fac un remix la o melodie cântată de George Michael, cover al trupei New Order: True Faith. Remixul l-am trimis managerilor lui George Michael iar răspunsul acestora nu a intarziat să vină, semn că le-a plăcut. “

 

Pe aripile muzicii

Între timp a început să lucreze serios la noua sa carieră. Şi-a construit propriul său studio de înregistrări, acasă, iar la îndemnul unor prieteni a urmat şi cursurile unei universităţi de muzică pe care a absolvit-o acum doi ani. “Profesorul meu este producătorul  care a lucrat cu Take That şi Bjork printre alţi artişti de renume. El  m-a sfătuit să mă concentrez pe songwriting şi producţie.  M-a pus în contact cu alţi compozitori cunoscuţi care mi-au oferit sfaturi deosebit de preţioase.  În 2010 mi-am început practic cariera în muzică, compunând piese care urmau să fie prezentate altor artişti. După terminarea studiilor am început să colaborez cu alţi muzicieni în diverse proiecte pe compoziţie, producţie, backing vocals s.a.  Atunci am lucrat cu un producător din Germania pentru o compoziţie de dans care a fost mai apoi lansată de Hintahof Records, alte două piese originale ajungând No 1 în Statele Unite în topul Cashbox Magazine la categoriile  Pop şi Indie” adăugă Anca.  Piesele Ancăi pot fi ascultate pe propriul său site de prezentare- www.anca-online.com

Un gând pentru cititorii noştri 

 “Este destul de greu să descoperi la ce eşti bun, nu la ce crezi tu că eşti bun, este o diferenţă enormă între ce vrei să faci şi ce eşti capabil să faci, dar în momentul în care ai învăţat să faci diferenţa eşti sigur pe calea cea bună.”  

Ovidiu Lapusneanu


rssfeed Recomanda-ne si cometeaza acest articol.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceeaşi categorie:


Apariţie editorială

Gazeta de România · August`13

La masa tăcerii

 

Repere

Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 d...

 

Almanah

Poveste cu oameni şi câini Poveste cu oameni şi câini

Încet şi pe nebăgate de seamă, mă îndepărtez de liter...

You are here: Numarul Curent Interviuri Anca Niculae: despre pasiune, muzică şi succes