Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, iar nu 4.700 de şcoli aşa cum dezinformează permanent cei ostili Bisericii*. Dacă astăzi în România se închid şcoli şi spitale, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare, precizează Patriarhia Română, într-un comunicat. Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept. Menţionăm faptul că potrivit datelor oficiale, sprijinul de la bugetul de Stat pentru cele 18 culte religioase recunoscute din România este de 10 ori mai mic decât bugetul pentru învăţământ şi reprezintă 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013, continuă Patriarhia Română.

Autorităţile de Stat nu susţin financiar opera social-filantropică a Bisericii. Suma de aproximativ 70 de milioane de lei folosită de eparhiile Patriarhiei Române în anul 2012 pentru susţinerea celor 679 de instituţii social-filantropice şi a celor 767 proiecte şi programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari şi chiar activitatea socială a Bisericii reprezintă veniturile proprii ale unităţilor bisericeşti şi sponsorizări.

Biserica desfăşoară o amplă operă pastorală, spirituală, educaţională şi culturală în societate, iar nu doar activităţi social-filantropice, aşa cum în mod eronat cred cei care, fără a avea o legătură cu Biserica, o atacă constant. În acest sens, Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române (radio, televiziune, cotidian, agenţie de presă), a cărui existenţă îi deranjează pe unii, a fost creat pentru a susţine mediatic activitatea Bisericii şi reprezintă în acest moment unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Patriarhiei Române.

La înfiinţarea în anul 2007, acesta a fost numit Centru de presă, iar nu „trust” (care are o conotaţie comercială), pentru că nu se finanţează din publicitate sau surse oculte, asemenea unor instituţii media din România, ci este susţinut financiar de clerul şi credincioşii ortodocşi din ţară şi străinătate care sunt principalii beneficiari.

Reacţia Patriarhiei Române vine după o serie de articole şi materiale din presa scrisă şi audiovizuală, în care Biserica Ortodoxă Română era acuzată că beneficiază de finanţare publică, în detrimentul sistemului naţional de Educaţie şi Sănătate. (ZiuaVeche.ro)

*În „Libertatea“ poate fi văzut acest titlu: „Avem 18.000 de biserici şi doar 4.000 de şcoli“. Autoare, o proastă, pe nume Alexandra Ariciu (?!). E o minciună, menită să încaiere două instituţii fundamentale. Există mai puţine biserici în realitate: doar 14.000 (ne referim la cele ortodoxe). Şi mult mai multe şcoli: 20.000.


rssfeed Recomanda-ne si cometeaza acest articol.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceeaşi categorie:


Apariţie editorială

Gazeta de România · August`13

La masa tăcerii

De ce NU susţinem proiectul Roşia Montană? De ce NU susţinem proiectul Roşia Montană?

1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de...

Hai, la eutanasiere, neamule! Hai, la eutanasiere, neamule!

Nu vom comenta dezbaterile din mass-media în urma morţii t...

 

Repere

Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 d...

 

Almanah

Poveste cu oameni şi câini Poveste cu oameni şi câini

Încet şi pe nebăgate de seamă, mă îndepărtez de liter...

You are here: Numarul Curent Spiritual Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR