Tatiana Darie: O moldoveancă, jurnalistă la Londra

Pe Tatiana am cunoscut-o într-un cerc de jurnalişti români, la Londra. Vine din Republica Moldova, este fermecătoare, idealistă şi foarte ambiţioasă. La cei 22 de ani ai săi, a reușit deja să cucerească publicul de peste ocean prin aparițiile sale în calitate de reporter și prezentatoare la un post de televiziune din Statele Unite. În prezent, a ales să locuiască la  Londra, pentru că, spune ea,  “aici se face un Jurnalism sănătos”. 

 

Profil de moldoveancă

 

Sunt o moldoveancă, care întotdeauna se prezintă ca fiind românca pentru a evita lunga discuție ‘Where îs Moldova?’, și care, până la urmă este făcută rusoaică. Fiind peste hotare de mai mulți ani, nu mai știu de-a cui sunt, dar un lucru știu sigur, de unde vin, și niciodată nu o să uit asta, pentru că mă mândresc cu țara mea - frumoasa  Moldovă.

 

În copilărie, am fost mereu liniștită și foarte cuminte, până în momentul când am început să visez. Atunci mama a început să mă întrebe de ce nu sunt și eu normală ca toatele celelalte fete. Și nici până astăzi nu am găsit vreun răspuns la această întrebare.

 

Jurnalismul…şi prima dragoste

 

Pot să spun că m-am îndrăgostit de două ori în viață. De prima mea dragoste și de meseria mea. Relația mea cu televiziunea a început cu aproape zece ani în urmă, când am ajuns la un training oferit de Centrul Media din Moldova. Era vorba despre un masterclass de filmat şi video montaj. Când am luat camera de filmat în mâini pentru prima dată, am înțeles că asta este ceea ce vreau să fac. Recunosc că eram obsedată și de emisiunea “Surprize, surprize” condusă de Andreea Marin. M-a marcat să văd atâtea emoții într-o singură emisiune. Așa a apărut mai întâi pasiunea mea pentru televiziune, apoi am descoperit ce înseamnă jurnalismul și am început să-mi iubesc profesia cu adevărat.

 

După ce am absolvit liceul, am vrut să-mi încerc norocul și în altă parte. Am ales să-mi termin studiile în Marea Britanie pentru că am vrut să plec undeva departe. Le mulțumesc părinților mei dragi pentru că m-au susținut mereu în ceea ce am făcut.

 

Visul american

 

După doi ani de studii în Anglia am simțit lipsa unei noi provocări și am dusă am fost. Până în America, pentru un schimb de experiență la Universitatea din Missouri, cunoscută acolo ca fiind cea mai bună facultate de jurnalism din Statele Unite.

 

Aşa a început visul american, care, pentru un moment devenise realitate. Atunci, aş putea spune că am debutat în cariera de jurnalist. Am activat în America în cadrul unei televiziuni locale, KOMU 8 NEWS, un afiliat al trustului NBC și am avut ocazia să fiu în direct pentru prima dată la pupitrul știrilor din inima Americii. Atunci am început să am şi primele emoții, care au devenit un drog pentru mine. M-am obișnuit foarte repede și am lucrat în rol de reporter și prezentatoare de mici segmente de știri de dimineață, pentru câteva luni.

 

 

Jurnalistă la Londra

 

A trebuit să mă întorc, mai apoi, în Marea Britanie, să îmi finalizez studiile. Am absolvit, chiar în această lună cu First Class Honours la Universitatea Westminster.

 

Momentan, m-am decis să rămân la Londra, pentru că aici se face un jurnalism sănătos și este locul perfect unde să acumulez multă experiență și să devin un bun profesionist. Londra este și un oraș foarte frumos, cu mult potențial dar și un mare neajuns... lipsa soarelui. Chiar dacă mă consider o norocoasă să locuiesc aici, nu știu dacă voi putea vreodată să mă obișnuiesc fără soare. Cred că și englezii se asociază cu timpul de afară, fiind foarte amabili și primitori dar în același timp foarte distanți și reci. Însă recunosc că experiența din străinătatea este absolut necesară pentru formarea identităţii mele și mă ajuta să mă cunosc mai bine. Străinătatea mi-a dat mai mult curaj, m-a făcut să înțeleg cât e de greu să obții ceva în viață și cât de mult trebuie să muncești pentru ca să-ți realizezi visul.

 

 

“Mai am un singur dor”

 

De casă. Mă mândresc cu educația, cultura și tradițiile pe care le-am luat din Moldova pentru că mă fac să mă simt diferită de ceilalți și unică în felul meu. Îmi place să plec de acasă, doar pentru a mă întoarce…

Pot spune că mă bucur că noi, românii, suntem peste tot prin lume și de aceea, oriunde te-ai duce, nu ai cum să te simți singur niciodată. Am o mare plăcere să intru într-un magazin românesc și să pot cumpăra murături, vin sau alte bucate autohtone de care mi-e poftă.

 

 

Îşi doreşte…

 

Ca fiecare om să aibă un vis și să lupte pentru ca să și-l îndeplinească.

Ca românii să obțină permis de muncă nelimitat oriunde și împreună să schimbăm imaginea pe care țara gazdă ni-a pătat-o.
Să uităm ziua de mâine, să ne bucurăm de tot ce avem azi și să nu ne fie frică să schimbăm ceva în viața noastră, să facem lucruri mai nebunești ca să distrugem rutina plictisitoare.Să am o carieră frumoasă, să fiu un jurnalist bun și să descopăr cât mai multe povești incredibile. 

 

Ovidiu Lapusneanu.
interviu preluat din "Gazeta de Romania", nr. 16, iulie 2013.


rssfeed Recomanda-ne si cometeaza acest articol.
Tweet
Email Drucken Favoriten Facebook google Yahoo



Din aceeaşi categorie:


Citeşte

 

Repere

Părintele Arsenie Boca, sfîntul neîncoronat al Ardealului

Părintele Arsenie Boca este un sfînt, încă necanonizat, ...

Teleenciclopedia

You are here: Numarul Curent Interviuri Tatiana Darie: O moldoveancă, jurnalistă la Londra