Chuck Norris vs Communism: Amintiri din perioada de aur a casetelor VHS

În anii ’80 vocea Irinei Margareta Nistor devenise la fel de cunoscută ca a lui Nicolae Ceauşescu. De numele acesteia se leagă perioada de aur a casetelor VHS. Cu toţii ne amintim acele seri nemaipomenite când vizionam câte cinci filme unul după altul, până când uitam cine este eroul principal, pe cine a mai bătut Chuck Norris şi ce s-a mai întâmplat în Pasărea Spin.

de Ovidiu Lăpuşneanu

Ascunsă de ochii vigilenţi ai securităţii, Irina Margareta Nistor a dublat peste 5000 de filme străine care intrau în tara ilegal şi erau mai apoi distribuite pe piaţa neagră. De la Megaforce şi Bloodsport până la Taxi Driver, de la Ninja Death Squad şi Fist of Fury până la Brazil, de la filme de duzină cu buget redus până la blockbustere hollywoodiene. Acestea au permis milioanelor de români să aibă contact cu vestul în anii '80 şi să evadeze din viaţa cotidiană mohorâtă. Ele au transformat vocea Irinei într-un simbol al libertăţii, pe Chuck Norris, Van Damme şi Bruce Lee în eroi naţionali şi au ajutat o ţară întreagă să reziste unui regim brutal.

 

'Chuck Norris vs Communism' reconstruieşte istoria faimoaselor casete şi modul în care ele au afectat România şi au transformat vocea unei femei într-o adevărată emblemă a libertăţii.

Filmul documentar in regia Ilincăi Călugăreanu  se concentrează pe ultimul deceniu al regimului Ceauşescu, perioada în care subzistenta culturală a românilor este asigurată în mare parte prin traficarea casetelor video cu filme occidentale, de cele mai multe ori americane. E povestea transformării unei naţiuni, printr-un act de rezistenţă aparent minor.

Pentru cititorii Gazetei de România, am ţinut să aflu mai multe despre această producţie de la însăşi Irina Margareta Nistor:

 “Ideea de a face un film despre mirajul şi rolul misteriosului video, care era un fel de secret al lui Polichinelle, în epoca de ducă, dar atât de dură a celei de-a doua jumătăţi a anilor `80, a trezit multe nostalgii,  le-aş zice pozitive, că tot e un termen la modă. 

La rândul meu mi-am amintit de zilele din faţa aparatelor, a microfonului şi a căştilor, am reascultat o parte dintre pelicule, ceea ce pe vremea aceea n-aveam cum să fac, pentru că, în mod paradoxal, n-avea mult visatul instrument, costisitor cât un automobil Dacia. Am ascultat mărturii flatante şi mai ales mi-a plăcut la filmări, cu o echipă ca la Hollywood-ul de începuturi, cu răbdare, cu dorinţa de a avea o imagine fără cusur, cu întrebări la care nu m-aş fi gândit niciodată, şi mai ales, cu o prietenie pe viaţă cu Ilinca, Joze Ruiz, Mara Adina, Oana Crişan şi Monica Lazurean.

Cel mai spectaculos a fost de ziua României, când m-am simţit în al nouălea cer, la propriu (dar asta o s-o vedeţi în documentar) iar de neuitat, cele două aniversări ale mele , una cu un tort la miezul nopţii, în plină turnare, care semăna ameţitor cu cel care avea să fie 2 luni mai târziu pe afişul cu Marilyn de la Cannes  şi a doua, acum câteva zile, când m-am trezit acasă cu un buchet de orhidee galbene, sosite prin comisionar, de la... Chuck Norris. "

După ce am vizionat trailerul am telefonat-o pe Mara Adina, producătorul  lungmetrajului. Din conversaţia cu Mara, am aflat că filmul este aproape gata.

“Muncim la acest documentar de un an şi jumătate şi a fost o bucurie extraordinară să primim încurajări şi reacţii extrem de pozitive la proiect.

Filmul este produs de Vernon Films.  Ulterior ni s-au alăturat câţiva parteneri straşnici – mult-premiaţii 4 Proof Film, co-producatorii noştri români,  cei de la Kloos & Co, cu o reputaţie internaţională, co-producatorii germani precum şi Women Make Movies din SUA.

Am filmat peste 80% din producţie şi am reuşit să descoperim multe din misterele din jurul fenomenului casetelor VHS dar mai e mult de muncă! Vrem să ne întoarcem în România pentru o ultimă sesiune de filmări şi să continuăm postproducţia. “

Despre bugetul alocat filmărilor, Mara ne-a mărturisit:

„Ne-am decis să organizăm o campanie de finanţare pe IndieGoGo pentru că am dorit să aducem proiectul în faţa publicului şi a fanilor săi. Dorim să dăm oportunitatea celor interesaţi şi pasionaţi de subiectul filmului să se implice în producţia lui. 

La baza conceptului de crowdfunding sta ideea că oamenii nu sunt doar finanţatori sau donatori, ci pentru banii contribuiţi primesc ceva fizic înapoi. Şi dacă vizitaţi pagina campaniei veţi putea să vedeţi câteva din aceste premii. În plus au satisfacţia de a putea spune că au făcut un film. Pentru că esenţa asta este, toţi cei care ne vor ajuta financiar prin IndieGoGo, vor participa de fapt la producţia şi finalizarea filmului. Avem chiar şi un premiu care face literal acest concept, cei care optează pentru el pot să se implice în postproducţie şi să petreacă o zi în studioul de editat  de la Londra, cu întreaga echipă, să vadă filmul în stare intermediară şi să ne dea sfaturi despre cum putem să-l îmbunătăţim. 

Banii adunaţi prin această campanie ne vor ajuta să continuăm postproducţia, să începem animaţia, pentru că o bună parte a filmului, care recuperează de fapt un trecut recent al României, o face prin reconstrucţii animate de talentată Nandita Jain. Şi vom putea începe munca la coloan sonoră, unde avem  şana de a lucra cu renumitul Alexandru Bălănescu. „

Iată link-ul la campanie:

http://www.indiegogo.com/projects/chuck-norris-vs-communism-the-documentary-feature-film

Ce urmează?

„Proiectul este destinat unei audienţe internaţionale şi pentru noi este o oportunitate de a comunica o perspectivă unică asupra perioadei comuniste şi asupra culturii româneşti. Filmul este străbătut de nuanţe comice ceea ce ne-a ajutat să atragem atenţia şi să construim un public internaţional interesat în cultura pop şi în istoria României. „

Filmul va fi finalizat în noiembrie 2014.

„Dorim să lansăm filmul în cinematografe în România, în Marea Britanie, Europa şi SUA. Urmărim ca lungmetrajul acesta să aibă o viaţă lungă în festivaluri de film internaţionale, şi bineînţeles pe micile ecrane. „

Coordonate:

Facebook: https://www.facebook.com/chucknorrisvscommunism

Twitter: @ChuckvCommunism

Website: www.chucknorrisvscommunism.co.uk

(Interviu preluat integral din "Gazeta de Romania", nr. 13, aprilie 2013)


rssfeed Recomanda-ne cunoscutilor tai. Si lasa-ne un comentariu.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceeaşi categorie:


Apariţie editorială

Gazeta de România · Mai`13

La masa tacerii

Sîmbătă, românii au avut parte de Momente Vesele – a fost Congresul PSD. Sîmbătă, românii au avut parte de Momente Vesele – a fost Congresul PSD.

Adică Ponta–Sîrbu–Daciana. Maimuţa chilugă s-a simţ...

 

Itinerarii spirituale

O minunată mărturisire a unui calugăr de la muntele Athos O minunată mărturisire a unui calugăr de la muntele Athos

Muntele Athos este considerat bastionul Ortodoxiei in s...

 

Almanah

Unde se află România după 23 de ani de la Revoluţie?

Au trecut 23 de ani de la lovitura de Stat din decembrie 198...

You are here: Numarul Curent Interviuri Chuck Norris vs Communism: Amintiri din perioada de aur a casetelor VHS