Presa britanică prezintă date false despre români. Ambasada României la Londra protestează.

  • PDF

Intr-o serie de articole publicate in presa britanica in ultimele trei saptamani, jurnalistii englezi au scris despre cetăţenii români din Marea Britanie ca au un nivel de educaţie şcolară mai scăzut şi solicită ajutoare sociale mai mult decât alte categorii de imigranţi sau decat populaţia nativa precizând că folosesc date confidenţiale preluate dintr-un raport asupra impactului social şi economic al imigraţiei din România şi Bulgaria , comandat de către fostul guvern si finalizat în anul 2010, dar nepublicat.

Oficialii romani de la Londra au intrat in posesia acestor documente care nu numai ca infirma cele publicate in presa britanica dar arată că aceştia reprezintă categoria de străini cu cel mai ridicat nivel de educaţie, cea mai mare rată de ocupare şi cel mai mic nivel de şomaj, dintre străinii aflaţi în Marea Britanie.


In acest sens, Ambasadorul României, Dr. Ion Jinga, a remis presei şi contactelor britanice ale Ambasadei României la Londra urmatorul comunicat:

Londra, 12 octombrie 2011

Doresc să salut publicarea recentă, de către Guvernul britanic, a unui raport comandat în anul 2010, intitulat „Identificarea factorilor determinanţi pentru migrarea în Marea Britanie a cetăţenilor bulgari şi români”.

Documentul este acum public şi poate fi accesat la adresa:

http://www.communities.gov.uk/archived/general-content/corporate/researcharchive/volume8immigration/

Raportul semnalează următoarele date statistice:

Comparând datele din 2004 (perioada de pre-aderare a României), 2007 (anul în care România a aderat la UE) şi 2010 (la trei ani de la aderarea oficială a României la UE), rata migraţiei nete din România spre Marea Britanie este negativă. Din septembrie 2009, rata migraţiei a scăzut semnificativ (graficul 2).

Cetăţenii români şi bulgari (din statele aşa-numite „A2”) au procentajul cel mai ridicat de persoane cu studii superioare, în comparaţie cu toate celelalte grupuri de migranţi veniţi în Marea Britanie (A2 – 38,3%; A8[*] – 31,7%; alţi migranţi – 31,9%). Procentul celor cu un nivel redus de studii este mai mic printre migranţii români şi bulgari în comparaţie cu celelalte categorii de migranţi (A2 – 26,8%; A8-33,2%; alţi migranţi – 50,4%) (tabelul 4). În ceea ce priveşte numărul persoanelor aflate în îngrijirea migranţilor aflati în Regatul Unit, 62,5% dintre cei veniţi din România şi Bulgaria nu au în grijă pe nimeni, 31,3% au 1-2 copii şi doar 6,2% au 3 sau mai mulţi copii (tabelul 4).

Proporţia migranţilor A2 cu loc de muncă în Marea Britanie este mai mare în comparaţie cu celelalte categorii de migranţi (A2 – 84,2%; A8 – 83,8%; alţi migranţi – 71,8%), în timp ce rata şomajului printre migranţii români şi bulgari este cea mai scăzută (A2 – 4,4%; A8 – 5,6%; alţi migranţi – 6,4%) (tabelul 9 – sondaj privind forţa de muncă, efectuat în 2010).

În ultimele săptămâni, am fost martorii unei serii de exemple în care date selective din acest raport au fost folosite în mod distorsionat, ceea ce ar putea genera percepţii negative despre românii din Marea Britanie. Publicarea, de către autorităţile britanice, a întregului raport este, de aceea, binevenită şi contribuie la o înţelegere corectă a prezenţei românilor în Regatul Unit.

Alte două comentarii recente ale unor oficiali guvernamentali britanici vin să confirme justeţea argumentelor noastre:

La 8 septembrie 2011, răspunzând unei interpelări în Camera Lorzilor, Baroneasa Browning, secretar de stat la Ministerul de Interne, a menţionat că „În anul 2010 au fost primite 3.260 de solicitări pentru permise de muncă din partea cetatenilor bulgari şi români” şi, dintre aceştia, 86% au primit permisele respective. De asemenea, într-un discurs susţinut la Conferinţa Anuală a Partidului Conservator, desfăşurată la Manchester, săptămâna trecută, ministrul pentru migraţie, Damian Green, a arătat că ”marea majoritate a migraţiei nete în Marea Britanie provine din afara UE. Numai circa 10% provine din libera circulaţie în interiorul UE.”

Corectitudinea bazată pe date concrete a fost întotdeauna o caracteristică a tradiţiei britanice. Românii care trăiesc în Marea Britanie sunt mândri de moştenirea lor culturală şi de tradiţiile româneşti şi împărtăşesc aceleaşi valori esenţiale care constituie fundamentul Marii Britanii ca societate modernă şi model de democraţie. Sunt, de aceea, bucuros că publicarea acestor informaţii recente relevă adevărata natură a relaţiilor noastre bilaterale care, departe de a fi umbrite de exagerări conjuncturale din mass media privind „problemele” de migraţie, este îmbogăţită de aplicarea principiului liberei circulaţii a persoanelor în interiorul Uniunii Europene.

Dr. Ion Jinga
Ambasador


rssfeed Recomanda-ne cunoscutilor tai. Si lasa-ne un comentariu.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceiasi categorie:


La masa tacerii

Protestele românilor se îndreapta împotriva celor care au pus mîna pe bogăţiile României Protestele românilor se îndreapta împotriva celor care au pus mîna pe bogăţiile României

Cea mai mai nenorocită categorie socială scoasă la supraf...

Caleidoscopul zilei

Itinerarii spirituale

Părintele Justin despre protestele de stradă Părintele Justin despre protestele de stradă

Părinte, un pericol social care se întrezăreşte la ora a...

Lectura

Bucuria nenorocului de a fi român Bucuria nenorocului de a fi român

Dupa rezistentele pe care le-a intampinat in timpul scurtei ...

You are here: Numarul Curent Actualitate Presa britanică prezintă date false despre români. Ambasada României la Londra protestează.